Omul a fost creat să stea drept, însă tehnologiile moderne ne obligă practic să plecăm capul înaintea lor. Privește în jur și vei vedea mulți oameni care își petrec timpul aplecați peste ecranul mic al telefonului — se uită la el fără să-l mai lase din mână.
Statisticile arată că în zilele noastre elevii și studenții petrec în medie între 2 și 4 ore pe zi cu gâtul aplecat într-un unghi nenatural pentru a vedea poze, a citi e-mailuri sau mesaje pe telefon.
Ortopedii trag un semnal de alarmă. Pasiunea generală pentru rețele sociale și jocuri pe internet a dus la o epidemie de postură proastă cauzată de smartphone-uri și tablete. A crescut numărul persoanelor care se adresează medicilor cu diagnosticul de hernie de disc intervertebral. Aproximativ un sfert din populația planetei suferă de osteocondroză și hernie de disc, într-o formă sau alta. Mai mult, în ultimii ani aceste boli grave ale coloanei vertebrale au început să afecteze din ce în ce mai mult persoanele tinere. Tot mai des tineri cu vârste între 18 și 25 de ani ajung la Clinica de Vertebrologie cu aceste afecțiuni, pe când cu 10-15 ani în urmă herniile de disc erau diagnosticate mai ales la persoanele peste 30 de ani.
Un caz aparte îl reprezintă herniile de disc în zona cervicală a coloanei vertebrale.
Capul unui adult cântărește în medie 5 kg — atunci când este ușor ridicat sau poziționat neutru. Cu cât mai mult înclinăm gâtul, cu atât capul nostru devine mai greu — acționează forța gravitațională. De exemplu, dacă înclini gâtul la 60 de grade pentru a te uita la un selfie pe telefon, pui o presiune de aproximativ 30 kg pe zona cervicală a coloanei vertebrale. Aceasta este greutatea aproximativă a unui copil de 7 ani.
„Presiunea asupra coloanei vertebrale crește de câteva ori când înclinăm capul în diferite unghiuri,” spune doctorul Kenneth Hansraj, șeful secției de chirurgie spinală la Centrul pentru Chirurgie și Reabilitare a Spatelui din New York și conducătorul studiului publicat în revista Surgical Technology International. Înclinarea capului la 15 grade „aduce” o încărcare suplimentară de 14 kg, la 30 de grade — 20 kg, iar la 45 de grade — aproape 25 kg.
„Ca rezultat, se pierde curbura naturală a coloanei cervicale, ceea ce duce la o postură proastă, alimentare insuficientă a creierului, uzură prematură a discurilor intervertebrale, hernii, osteocondroză și alte probleme ale coloanei vertebrale,” explică Hansraj.
Nu este un secret că o postură corectă influențează nu doar spatele, ci întregul organism. Studiile au demonstrat că o postură bună crește nivelul hormonului fericirii — serotonina, și reduce nivelul hormonului stresului — cortizolul. În schimb, cocoșarea duce la probleme fizice și emoționale — provoacă dureri de cap, depresie, tulburări digestive și boli cardiace, fără a mai vorbi de durerile cronice de spate.
De aceea, Hansraj și colegii săi recomandă să fii atent la poziția gâtului și să încerci să nu-l apleci prea mult atunci când folosești smartphone-ul.
„Privește-te în oglindă și asigură-te că un ureche nu este mai sus decât cealaltă (dacă trasezi o linie imaginară, ea trebuie să fie paralelă cu linia umerilor), iar omoplații (așa-numitele «aripi de înger») să fie retrași în spate,” spune Hansraj. Aceasta este poziția optimă pentru coloana vertebrală și garanția unei posturi corecte.