Coloana vertebrală, fiind „coasta de rigidizare” longitudinală a trunchiului, preia principala încărcătură în caz de cădere de la înălțime, prăbușiri, accidente rutiere.
La persoanele în vârstă, din cauza fragilității și a lipsei de elasticitate a oaselor, o leziune a coloanei vertebrale poate apărea chiar și după un impact minor(!), de exemplu la o cădere pe trotuar pe gheață.
Persoanele cu astfel de traumatisme pot fi în stare de șoc traumatic: sunt palide, letargice, încetinite, apatie. Chiar nu se plâng de durere în zona coloanei vertebrale.
Fractura se poate manifesta și prin paralizia brațelor și picioarelor, ce apare ca urmare a leziunii măduvei spinării. Pot apărea și tulburări respiratorii și ale activității cardiace. Dacă trauma s-a produs la nivel lombar, apare paralizia membrelor inferioare și a organelor pelvine; pacientul nu are senzația de urinare.
La vârstnici, fractura coloanei vertebrale poate să nu fie însoțită de dureri puternice. Singurul simptom este durerea intensificată la mișcare și la aplecare. De aceea, chiar dacă o persoană crede că nu s-a rănit grav, este periculos să stea în picioare, să meargă sau să se așeze după traumatism — fragmentele osoase pot afecta măduva spinării.
Extracția victimei dintr-un autoturism avariat sau de sub o placă sau copac căzut trebuie făcută cu maximă precauție. Este bine ca trei persoane să ajute: una să susțină capul și omoplații, a doua zona lombară și pelvisul, a treia picioarele victimei.
Este interzis să transportați victima pe brațe sau pe o pătură! Acest lucru poate agrava starea acesteia.
Transportul se face pe spate, pe o targă rigidă. Poate fi folosită o scândură groasă, neflexibilă, lată de 50-60 cm și puțin mai lungă decât înălțimea omului. Se poate folosi o ușă demontată sau o placă groasă de placaj. Schiurile legate, barele sau scândurile subțiri sunt mai puțin sigure.
Victima poate fi așezată și pe o targă improvizată din două pari lungi de 2,5 m, cu diametrul de minim 10 cm, introduși în mânecile întoarse pe dos ale două paltoane sau sacouri, care se încheie cu nasturi. Sub zona posibilă a fracturii se pun haine rulate, fân sau crengi.
Este obligatoriu să fixați victima pe targă cu 9-10 legături rezistente de 150-200 cm lungime, confecționate din prosoape, bucăți de material sau curele. Picioarele se leagă împreună la nivelul gleznelor, treimii mijlocii a gambei, genunchilor, mijlocului coapselor, apoi la nivelul inghinal, pelvisului, taliei, toracelui și în opt la nivelul umerilor. Nodurile se fac deasupra, nici prea strâns, nici prea lejer, pentru ca victima să nu se deplaseze pe targă în timpul transportului.
Dacă victima este în șoc traumatic — cel mai bine este să așteptați sosirea ambulanței la locul accidentului. În situații în care acest lucru nu este posibil (accident în munți, peșteri, mine), transportul se face chiar și în stare de șoc, dar fără graba pe drumuri dificile pentru a nu agrava starea. Nu dați să bea apă și, dacă apare vărsătura, asigurați-vă că nu se îneacă cu ea.
Este strict interzis:
- să așezați pacientul pe scaun,
- să îl puneți în picioare,
- să trageți de picioare sau brațe,
- să încercați să realiniați coloana cervicală sau alte vertebre pe cont propriu,
- să administrați medicamente persoanelor cu tulburări de deglutiție sau pierdere a conștienței,
- să transportați pacientul în poziție șezândă la spital.
Apelați de urgență serviciul de ambulanță pentru spitalizarea victimei într-un spital de traumatologie sau în unitate cu secție de neurochirurgie.
Primul ajutor corect și prompt în traumatismele coloanei vertebrale poate salva funcțiile motorii ale persoanei și reduce semnificativ durata recuperării.