Diagnosticul „scoliozei” în clinicile pentru copii sau la examenele medicale școlare se face la aproape fiecare al doilea elev. Prin urmare, mulți au auzit despre el. Cu toate acestea, trebuie să înțelegeți că postura slabă,gîrbovirea și scolioza nu sunt același lucru.


Scolioza este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale, în care există o răsucire (torsiune) a vertebrelor una față de cealaltă, urmată de formarea unei cocoașe. Ca rezultat localizarea organelor toracice se modifică, activitatea sistemului musculo-scheletic, respirator, nervos și cardiovascular este întreruptă. Cu o deformare severă, măduva spinării suferă.

Adică, scolioza este o boală progresivă gravă și nu doar o afecțiune anormală a spatelui, așa cum se crede de obicei. 80% dintre deformările scoliotice diagnosticate nu au nicio legătură cu scolioza. Este adesea confundat cu o postură slabă – gîrbovire, asimetrie a pieptului, curbură insuficientă a coloanei vertebrale.

Scolioza nu poate fi diagnosticată corect fără raze X în două planuri. Și numai după aceea, medicul va putea să tragă concluzii și să ofere recomandări individuale. Radiografia arată în mod clar nivelul de dezvoltare a scheletului, unghiul exact de modificare a raportului vertebrelor, îndoirile vertebrelor în diferite planuri, poziția bazinului. În cazurile dificile, medicii recomandă CT și RMN. Pentru o examinare detaliată, când scolioza este complicată de boli ale organelor interne, acestea recurg la cardiografie, ecografie a organelor abdominale și consultări ale specialiștilor specializați.

Tratamentul scoliozei

Tratamentul scoliozei la copii depinde de dezvoltarea bolii. Cu cât un copil este diagnosticat mai devreme cu scolioză, cu atât este mai ușor și mai eficient să fie tratat. Nu este neobișnuit ca dezvoltarea unei forme severe de scolioză să fie prevenită prin inițierea la timp a tratamentului preventiv într-un stadiu incipient al bolii.
Anterior, se credea că atunci când se detectează o deformare scoliotică la un copil cu vârsta sub 10 ani, este necesar un tratament conservator – terapie cu corset cu vârsta de până la 14-16 ani și abia după aceea trebuie efectuată o operație. Din păcate, astfel de tactici au condus la formarea, la vârsta de 13-14 ani, de cele mai multe ori a celei mai severe, deja NEOPERABILE deformări, cu disfuncții grosiere ale organelor interne.

Prin urmare, metoda și tactica tratamentului ar trebui să fie alese de un medic – vertebrolog și acestea depind de gradul de curbură, rata bolii, vârsta, prezența altor patologii și a factorilor asociați.


Tacticile de tratament pentru pacienții cu scolioză idiopatică în copilărie (juvenilă):


1. În cazul deformării coloanei vertebrale până la 20 de grade (scolioză de gradul II), este necesar să se întărească mușchii spatelui prin crearea unui corset muscular. Înotul și exercițiile de fizioterapie specializate sunt excelente pentru atingerea acestui obiectiv.

2. În cazul unei curburi de la 20 la 40 de grade (gradul III), copilul trebuie să poarte un corset Chenot individual. Este fabricat dintr-un manșon rigid și este singura metodă dovedită științific de a trata scolioza fără intervenție chirurgicală.

3. Unghiul de curbură de la 40 de grade sau mai mult (gradul IV) implică corecție chirurgicală.

O curbură a coloanei vertebrale de până la 10 grade este considerată o asimetrie fiziologică și nu necesită tratament special.

Tacticile chirurgicale la pacienții cu scolioză idiopatică infantilă (juvenilă) sub vârsta de 12 ani:

1) Corecția deformării folosind un dispozitiv dezvoltat și utilizat în clinica noastră cu blocare pe partea convexă și menținerea posibilitatea „creșterii” pe partea concavă (brevetul MD. 77).


 2) Folosind o tehnică minim invazivă – prin 2 incizii de cel mult 5 cm, introducerea subcutanată a tijelor corective, urmată de corectarea deformării o dată în 2 ani cu 1-1,5 cm printr-o incizie de 3-5 cm în zona conectorului.


Înainte de operație-72°

2 ani după operație –
Corecție etapizată
, acces minim invaziv

Astfel, vreau să subliniez că scolioza nu poate fi vindecată acasă. Această boală este dificil de tratat și nu dispare de la sine. Exercițiile terapeutice, corectarea posturii, masajul sau repoziționarea coloanei vertebrale adesea nu fac decât să agraveze situația – procesul de deformare este accelerat. Adesea, chiropracticienii care „corectează coloana vertebrală” în cazul scoliozei adevărate destabilizează coloana vertebrală, ceea ce accelerează procesul de deformare.


Dacă copilul dumneavoastră este diagnosticat cu scolioză, ar trebui să consultați în mod regulat un traumatolog – ortoped. Numărul de vizite este determinat individual. În absența reclamațiilor și indicațiilor medicale – la fiecare 6-12 luni în perioadele de creștere intensivă a copilului. Ai grijă de tine și de copiii tăi!