Încălcarea posturii – este o afecțiune în care curburile fiziologice ale coloanei vertebrale sunt perturbate ca urmare a unui corset muscular subdezvoltat (grupuri musculare ale spatelui, pieptului, feselor, suprafața frontală a coapsei care mențin coloana vertebrală în poziția corectă). Aceasta este etapa tulburărilor reversibile care nu sunt asociate cu reconstruirea structurală a structurilor de susținere a coloanei vertebrale.

Vârsta pacienților. De regulă, la copiii de vârstă școlară se dezvoltă o încălcare a posturii, deși poate apărea și la copiii de 4-5 ani. Dintre școlari, se disting perioadele de vârstă, când cea mai probabilă este apariția diferitelor afecțiuni patologice ale organismului, inclusiv din sistemul musculo-scheletic, și anume coloana vertebrală. Este vorba despre elevii claselor 1, 5 și 8-9.

În ceea ce privește prevenirea acestei afecțiuni grave care poate distruge viața unui copil, toată responsabilitatea revine în întregime pe umerii părinților. Scolioza nu este IRVA, nu apare brusc, ci se formează de-a lungul mai multor ani. Aceasta vă permite să observați probleme la timp și să consultați un medic.

Motivele încălcării posturii. Odată cu debutul perioadei școlare a vieții unui copil, încărcătura în poziție de șezut crește, iar coloana vertebrală a copilului „obosește”. Copilul nu este capabil să țină torsul îndreptat. Se întâmplă că părinții pun un mare pariu pe dezvoltarea intelectuală a copilului, încurajând o ședință îndelungată la lecții, o citire îndelungată a cărților, încărcând activități suplimentare care nu au legătură cu activitatea fizică, de exemplu, cântând instrumente muzicale sau desen. Este absolut imposibil să faci acest lucru! Sănătatea copilului dvs. depinde în totalitate de cât de des se mișcă. Și dacă elevul are o sarcină statică mare (șezând mult), sarcina părinților este de a oferi un loc de muncă confortabil, cu mobilier ortopedic și, de asemenea, să alterneze în mod competent munca sedentară cu activitatea fizică.

Deoarece, ca urmare a supraîncărcării spinării, apare și supraîncărcarea aparatului musculo-ligamentar și a discurilor intervertebrale, ceea ce duce la apariția de dureri musculare, oboseală. Încălcarea posturii poate fi cauzată și de multe boli cronice, manifestate în slăbiciune funcțională generală, stare hipotonică (scăderea tensiunii tisulare) a mușchilor și ligamentelor. Defectele aflate în postură afectează negativ activitatea inimii, stomacului, ficatului și rinichilor.

Tipuri de postură afectată. Fiecare tip de tulburare de postură se caracterizează prin poziția specifică coloanei vertebrale, omoplatelor, pelvisului și extremităților inferioare:

• – gîrbovire;

• – spate rotund concav;

• – spate plat;

• – spate plat-concav;

• – postură scoliotică (asimetrică).

Tratamentul tulburărilor de postură și forme inițiale de scolioză la copii.

Cu cât mai devreme părinții acordă mai multă atenție spatelui copilului lor și observă o încălcare a posturii, cu atât este mai probabil ca următoarele metode de tratament pentru scolioză să fie disponibile pentru copilul lor:

• – Educație fizică terapeutică

• – Masaj terapeutic

• – Terapie manuală

• – Osteopatie

• – Orteza: curele și corsete

• – Fizioterapie

Tratamentul conservator al tulburărilor de postură și a formelor inițiale de scolioză la copii include un complex de măsuri corective:

• – respectarea regimului ortopedic;

• – gimnastică corectivă medicală;

• – purtarea unui rulment de tracțiune (dacă este necesar);

• – masaj terapeutic;

• – înot.

Măsurile corective, în special cele prescrise într-un stadiu incipient al bolii, în cele mai multe cazuri permit corectarea tulburărilor de postură existente și evitarea manifestărilor severe de scolioză.

Când unghiul de curbură al copilului atinge 50 de grade, omoplatele se umflă, apare o „cocoașă”, singura cale este la masa de operare!

Scolioza nu este doar o curbură a spatelui, ci o defecțiune a tuturor organelor corpului. Și părinții ar trebui să fie conștienți de gravitatea consecințelor scoliozei. Pe lângă efectul negativ progresiv asupra sistemelor cardiovasculare, respiratorii, musculo-scheletice și alte sisteme, scolioza severă are un efect psihologic negativ negativ asupra copilului.

Ca ultimă soluție în tratamentul scoliozei la copii, se utilizează o metodă de tratament operativ. Există o mare varietate de tehnici de intervenție chirurgicală în acest caz, însă, de fapt, toate constau în implantarea de fixatori metalici la nivelul coloanei vertebrale (temporar sau permanent) care corectează mecanic curbura coloanei vertebrale.