Șavga Nicolae Nicolaevici – vertebrolog, doctor în științe medicale, conferențiar universitar. Medic de cea mai înaltă categorie profesională în specialitatea „ortoped-traumatolog”. Se ocupă de vertebrologie, ortopedie pediatrică și traumatologie de peste 18 ani. A efectuat stagii de pregătire în Moscova, Harkov, Minsk și a lucrat în Africa. A fost primul în Republica Moldova care a început să utilizeze instrumentarul transpedicular Cotrel-Dubousset pentru tratamentul scoliozei și al traumelor coloanei vertebrale, operând peste 100 de pacienți. Autor a peste 100 de lucrări științifice și deținător a 11 brevete în RM (invenții în domeniul tratamentului conservator și operațiilor corective pe coloană vertebrală). Principalele domenii de activitate: diagnostic și asistență chirurgicală pentru copii și adolescenți cu deformări grave ale coloanei vertebrale, inclusiv cele complicate cu simptomatologie neurologică, folosind instrumentar segmentar; tratamentul sindromului dureros al coloanei și subluxațiilor cervicale cu metode de medicină manuală, tehnici moderne de tracțiune și preparate antigomotoxice (de ultimă generație); tratamentul traumatismelor și al bolilor congenitale și dobândite ale aparatului locomotor.

În 1992 a absolvit Facultatea de Pediatrie a Institutului Medical de Stat din Chișinău. În 1992-1993 a urmat internatul în specialitatea traumatologie și ortopedie pediatrică, la Centrul de Sănătate a Mamei și Copilului din Chișinău. Din 1993 până în 1994 a lucrat ca ortoped-traumatolog la Policlinica pediatrică nr. 6 din Chișinău. În 1994 a fost angajat ca cercetător științific în departamentul de neuroortopedie al Institutului de Cercetare pentru Protecția Sănătății Mamei și Copilului (C.O.Z.M.I.R.), iar în 1999 și-a susținut cu succes teza de candidat pe tema „Subluxațiile atlanto-axiale vechi la copii. Clinică, diagnostic, tratament”. Din 2000 a fost angajat ca cercetător științific în departamentul de corecție chirurgicală a malformațiilor congenitale al Institutului C.O.Z.M.I.R. Între 2002 și 2005 a activat ca ortoped-traumatolog la Spitalul Municipal de Pediatrie. În 2005 a fost numit cercetător științific principal în departamentul „Infecții chirurgicale la copii” al catedrei de Chirurgie Pediatrică a Institutului Medical de Stat „N. Testemițanu”, iar în 2009 i s-a conferit titlul de conferențiar universitar. În 2010 și-a susținut teza de doctorat pe patologia coloanei vertebrale, cu tema „Displazii ale regiunii lombar-sacrate la copii. Particularități clinico-paraclinice și tratament ortopedo-chirurgical”.

Pe parcursul activității profesionale a învățat și efectuează cu succes intervenții chirurgicale pentru diverse leziuni și boli ale coloanei vertebrale și aparatului locomotor. Deține categoria profesională superioară în traumatologie și ortopedie. A lucrat în Africa (Sudan).

Nicolae Nicolaevici este autor a peste 100 de lucrări științifice privind diverse afecțiuni și leziuni ale coloanei vertebrale și patologia ortopedică. Deține 14 certificate de autor pentru invenții. În 2009 a efectuat multiple specializări în centre științifico-practice vertebrologice din străinătate: Institutul de Patologie a Coloanei și Articulațiilor prof. M.I. Sitenco al Academiei de Științe Medicale din Ucraina (Harkov), Institutul Central de Traumatologie și Ortopedie N.N. Priorov (Moscova), Universitatea Medicală de Stat din Belarus (Minsk), Agenția Federală pentru Asistență Medicală Înalt Tehnologică „Traumatologie și Ortopedie Restaurativă Academician G.A. Ilizarov” (Kurgan, Rusia), Institutul Medical Deschis – specializarea Bone & Joint Surgery (clinica Weill Cornell, Salzburg), seminarul Spinal Surgery (Austria).

Șavga N.N. este participant la numeroase conferințe științifice și expoziții în Republica Moldova și în străinătate. A fost distins cu diplomă și medalie de aur la Expoziția Internațională Info Invent 2009 pentru invenția „Dispozitiv pentru tratamentul deformărilor coloanei vertebrale”. Membru al societăților traumatologilor-ortopezi din Republica Moldova și al chirurgilor pediatri.

Direcții prioritare de cercetare științifică:

  • leziuni traumatice ale coloanei vertebrale,
  • deformări cifotice și scoliotice,
  • boli degenerative, inflamatorii și tumorale ale coloanei vertebrale,
  • deformări congenitale și dobândite ale membrelor (picior strâmb, platfus, scurtarea membrului etc.),
  • luxația congenitală de șold și displazia articulației șoldului,
  • boli și consecințe ale leziunilor articulațiilor, inclusiv tendoane.

Abordarea complexă și individualizată a fiecărui pacient, combinată cu utilizarea celor mai noi tehnologii medicale, permite pacienților să revină cât mai rapid la o viață sănătoasă și activă. Echipa clinicii – chirurgi traumatologi-ortopezi cu experiență – este gata să vă primească pe dumneavoastră și pe cei dragi, să vă asculte și să vă consulte pe orice problemă legată de traumatologie și ortopedie.