Hernia de disc intervertebral reprezintă deplasarea nucleului pulpos al discului cu ruperea inelului fibros. Simptomele acestei afecțiuni sunt bine cunoscute: de multe ori apare o durere puternică, care nu permite efectuarea niciunei mișcări.
Hernia de disc este periculoasă prin faptul că se poate „camufla” ușor sub alte boli, determinând chiar și medicii experimentați să adauge noi și noi diagnostice în fișa pacientului.
Atunci când este afectată regiunea cervicală, durerile de cap și tensiunea arterială ridicată devin însoțitori constanți ai bolii. Tocmai în cazul herniei cervicale sunt frecvente durerile de cap. O hernie de dimensiuni mari poate comprima nervii spinali, provocând migrene cronice.
Hernia în regiunea toracică se poate manifesta ca o angină pectorală, imitând dureri în inimă, sau poate cauza probleme gastrice. Adesea, simptomele herniei pot fi confundate cu afecțiuni precum pielonefrita, angina pectorală, ulcerul sau gastrita, ori inflamația vezicii biliare. Mulți pacienți consultă mai mulți medici, plângându-se de dureri în partea superioară a abdomenului și urmează tratamente pentru gastrită, ulcer gastric, pancreatită și alte boli. În cazul apariției durerilor în zona stomacului, inimii sau în toată partea toracică, nu trebuie să se administreze imediat medicamente și să se recurgă la autotratament. Pentru a stabili adevărata cauză a simptomelor este necesar un consult medical complet, care să confirme sau să infirme prezența unor boli ale organelor interne.
Unii specialiști observă o legătură între apariția herniilor toracice și dezvoltarea tulburărilor neurologice. Nevrozele, atacurile de panică cu senzație de sufocare, palpitațiile, leșinurile frecvente și amețelile pot apărea pe fondul tulburărilor de microcirculație a sângelui, cauzate de o hernie intervertebrală acutizată.
Durerea din zona lombară poate iradia spre membrele inferioare, fiind însoțită de amorțeală. Disfuncțiile organelor pelvine (micțiune, potență) pot, de asemenea, să mascheze manifestările unei hernii lombare.
De aceea, este foarte important ca la primele simptome să nu se amâne vizita la medic, să nu se recurgă la tratamente acasă, ci să se efectueze un consult medical, în urma căruia să se stabilească diagnosticul corect.