CUM SĂ PREVENIM DEZVOLTAREA SCOLIOZEI?
Prevenirea unei boli complexe precum scolioza trebuie începută încă din momentul concepției copilului. Dacă există risc de apariție a unei forme congenitale de scolioză, mama trebuie să respecte pe parcursul sarcinii toate recomandările medicului. În acest caz, medicul prescrie acid folic și vitamina B12. Aceste medicamente ajută la formarea corectă a scheletului copilului în uter și previn tulburările țesutului osos.
După nașterea copilului, primul pas important este să sprijinim formarea unei posturi corecte și să-l ferim pe micuț de factorii negativi. Deoarece scheletul crește continuu, formarea scoliozei începe devreme, atunci când copilul începe să stea în șezut și apoi să meargă, și durează aproximativ până la 18 ani. Coloana vertebrală deformata aduce multe probleme: organele interne sunt deplasate de la poziția lor naturală, se formează cocoașa. Ca rezultat, pot apărea invaliditatea și incapacitatea de a trăi o viață normală.
Există câteva reguli generale care se aplică copiilor mici:
- Nu așezați copilul în șezut până când nu poate face acest lucru singur. Coloana vertebrală a sugarului nu este încă suficient de puternică și se poate curba. Copilul se va așeza singur atunci când va veni timpul.
- Nu țineți copilul de o singură mână și doar pe o parte când îl plimbați.
- Mobilierul trebuie ales în funcție de înălțimea copilului și să respecte toate particularitățile sale fiziologice, corespunzător vârstei.
- Suprafețele de lucru trebuie să fie suficient de spațioase pentru copil, astfel încât să poată sprijini coatele în timpul activității.
- Nu permiteți copilului să se uite la televizor stând pe o parte.
- Dacă în timpul orelor de studiu copilul începe să se cocoșeze, trebuie consultat un medic pentru a verifica dacă vederea este în regulă.
- Alimentația trebuie să fie completă și echilibrată. Componenta principală în dieta copilului trebuie să fie laptele și produsele lactate, proteinele animale, fructele și legumele. Copilul trebuie să primească cât mai mult calciu și vitamine din alimentație.
Responsabilitatea pentru corecta postură a copilului o au nu doar părinții, ci și educatorii din grădinițe și cadrele didactice din școli. Acesta este un pas important în prevenirea scoliozei, deoarece scheletul copilului crește și se dezvoltă continuu.
Copilul trebuie să mențină permanent o poziție corectă: capul ușor ridicat, umerii relaxați și coborâți, omoplații obligatoriu lipiți de spate, iar abdomenul să fie aliniat vizual cu pieptul.
Este necesară o consultare urgentă la clinică dacă observați la copil sau la dumneavoastră o diferență semnificativă între înălțimea umerilor, cocoșare, o mică adâncitură pe spate. Mai ales dacă deformarea evoluează rapid. Un alt motiv important pentru o vizită la medic este disconfortul fizic în zona spatelui – furnicături, dureri. De obicei, durerea în scolioză apare rar. Dacă există durere, aceasta poate indica cauze specifice (uneori îngrijorătoare) ale curburii laterale a coloanei.
Este obligatoriu să se efectueze exerciții fizice, în special în orele de educație fizică, pentru întărirea musculaturii și formarea unei posturi corecte. Pentru o creștere și dezvoltare normale, copilul trebuie să fie activ cel puțin cinci ore pe zi. Efect benefic au gimnastica de dimineață, plimbările în aer liber, alergatul și înotul, inclusiv în lacuri sau alte bazine naturale vara.