Metoda chirurgicală pentru tratarea unei hernii cu discuri rezolvă radical problema: hernia este îndepărtată operativ și alinarea vine aproape imediat. Cu toate acestea, această metodă prezintă multe dezavantaje, dintre care principalele sunt:

• Riscul ridicat de recidivă, numai alinare temporară după operație;

• În timpul operației, coloana vertebrală este rănită, ceea ce poate duce la o serie de complicații, până la dizabilități.

În neurologie, durerea după chirurgia coloanei vertebrale este de obicei denumită „sindromul coloanei vertebrale operate”. El ne-a venit din literatura occidentală, în care termenul Failed Back Surgery Syndrome este utilizat pe scară largă – FBSS (lit. Sindrom de chirurgie nereușită la nivelul coloanei lombare). De asemenea, în literatura străină puteți găsi termenul de Failed Neck Surgery Syndrome- FNSS (sindrom de operații nereușite pe coloana cervicală). Un sinonim pentru acești termeni este, de asemenea, sindromul postlaminectomie.

Prin sindromul coloanei vertebrale operate se înțelege starea unui pacient în care, după efectuarea uneia sau a mai multor operații care vizează reducerea durerii lombare sau radiculare (sau a unei combinații a acesteia), durerea de spate persistentă după operație este menținută.

CAUZELE DURERII SPATELUI DUPĂ OPERAȚIE:

Progresia sindromului coloanei vertebrale operat este determinată de faptul că fiecare operație repetată sub formă de decompresie și așa-numita meningoradiculoliză adesea agravează doar sindromul durerii datorită agravării procesului de aderență cicatricială în zona de operare.

Adesea, cauzele reapariției durerilor de spate după operație sau agravarea stării pacientului sunt următoarele: prolapsul herniei la un nou nivel, prolapsul rămășițelor discului sechestrat, compresia nerezolvată a structurilor nervoase din pâlnia radiculară sau, nu întotdeauna diagnosticat, destabilizarea segmentului spinal, ceea ce duce la o dinamică sau compresia constantă a aparatului ligamentar și a rădăcinilor măduvei spinării.

Cu toate acestea, operațiile cu îndepărtarea completă a discului sechestrat sub controlul endoscopiei intradiscale, operații decompresive cu foraminotomie și operații de stabilizare, nu elimină întotdeauna durerile de spate după operație.

Din păcate, în mai mult de 20% din cazuri, cauza durerii în regiunea lombară și a durerii radiculare la nivelul picioarelor rămâne nedetectată, în ciuda capacităților de diagnostic relativ ridicate.

Din cele de mai sus, urmează concluzia evidentă: operațiunile suplimentare de calmare a durerii după operația la nivelul coloanei vertebrale nu trebuie efectuate, deoarece acest lucru nu numai că nu va corecta situația, ci, din contră, poate face rău. Prin urmare, intervenția chirurgicală este utilizată cel mai bine doar ca ultimă soluție, fiind testate anterior metode nechirurgicale.

DE CE ESTE NEVOIE DE O OPERAȚIE?

Scopul chirurgului este de a elimina orice presiune asupra nervilor și rădăcinilor nervoase prin eliminarea ”cărnii” care iese de pe disc. Operația se numește decompresia canalului spinal și include o procedură cunoscută sub numele de laminectomie. Înainte de operație, un examen clinic, tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică nucleară este efectuat pentru a determina locația exactă a discului deteriorat.

CE SE ÎNTÎMPLĂ ÎN TIMPUL OPERAȚIEI?

Etapele preliminare. La fel ca în cazul tuturor operațiilor efectuate sub anestezie generală, veți primi o injecție preoperatorie cu aproximativ o oră înainte de operație pentru a usca fluidele interne și a provoca somnolență.

Procedura chirurgicală în etape. După anestezie, pacientul este așezat cu fața în jos pe masa de operație. Se va pune un role sau masa va fi îndoită astfel încât coloana vertebrală lombară să se ridice. Chirurgul face prima tăiere în linia mediană a spatelui la nivelul dorit. Incizia se adâncește la expunerea proceselor îndreptate spre spate proeminente înapoi (procese spinoase) pe vertebre și arcuri între ele (lamele). Mușchii puternici atașați proceselor spinoase sunt separați temporar de os. Apoi, cu ajutorul tăieturilor osoase, chirurgul îndepărtează o parte sau toate procesele spinoase de pe două vertebre adiacente și o parte suficientă a arcului de pe fiecare parte a proeminenței discului pentru a deschide accesul la coaja dură a măduvei spinării. Măduva vertebrală din coaja sa este trasă cu mare atenție în lateral pentru a deschide o imagine de ansamblu a miezului moale deteriorat al discului. Chirurgul îndepărtează tot materialul expus, deși pentru aceasta poate fi necesară tăierea unui ligament dens care se întinde de-a lungul coloanei vertebrale. În cazuri rare, poate fi necesară și îndepărtarea arcadelor mai multor vertebre adiacente, ceea ce face ca spatele să fie potențial nesigur, păstrând greutatea corporală. Pentru a restabili rezistența corespunzătoare în spate, este necesară aplicarea unei construcții de titan de fixare. Pentru a accelera procesul de fuziune din iul sau un alt loc, puteți lua benzi de întărire de os care sunt încorporate în canelurile tăiate pentru ele. Chirurgul întoarce apoi mușchii la locul lor și acoperă rana în straturi, folosind suturi absorbabile pentru mușchi și (de obicei) neabsorbabile pentru piele.

CE SE ÎNTĂMPLĂ IMEDIAT DUPĂ OPERAȚIE?

Odihna strictă la pat va trebui respectată timp de 5-7 zile. În acest timp, este necesar să se schimbe poziția cât mai des posibil, pentru a evita apariția apăsărilor și pentru a menține tonusul muscular al picioarelor. Pot exista dureri ușoare și tensiune în mușchii spatelui până la ameliorarea efectelor leziunii chirurgicale. După aproximativ cinci până la șapte zile, vi se va oferi să vă ridicați și până atunci toată durerea musculară va scădea. Restaurarea deplinei mobilități și a sensibilității (și în cazuri grave și a controlului urinării) depinde de cât de puternice și pe termen lung sunt simptomele neurologice, cum ar fi durerea, slăbiciunea musculară și hipotrofia, pierderea sensibilității și controlul urinării, cauzată de presiunea asupra rădăcinilor nervoase sau a măduvei – a apărut înainte de operație și dacă nervii și măduva spinării au fost deteriorate în timpul operației. Dacă totul merge bine, pacientul poate ieși din spital în 11-12 zile.

CARE SUNT CONSECINȚELE PE TERMEN LUNG?

Este necesar să dormi pe o saltea tare, să te apleci mai rar, să nu ridici greutăți și să nu stai mult timp într-o singură poziție (cum ar fi, să zicem, într-un autobuz sau într-o mașină). Procesele degenerative care duc la o hernie a unui disc pot afecta ulterior alte discuri vecine.