Radiculopatia (radiculita, din latina radicula – rădăcină) este o boală a sistemului nervos periferic rezultată din deteriorarea, inflamația sau ciupirea rădăcinilor nervilor spinali. Radiculopatiile se dezvoltă cel mai adesea cu osteocondroză complicată (cu proeminențe și hernii intervertebrale) și se manifestă prin durere severă care apare în zona de compresie a rădăcinilor și are un caracter paroxistic.
Radiculita– este o boală larg răspândită, mai mult de 10% din populația lumii cu vârsta peste 40-50 de ani este susceptibilă la aceasta și, în ultimul deceniu, având în vedere activitatea scăzută a locuitorilor moderni ai metropolelor, boala a devenit „mai tânără” și se găsește deja în grupul de vârstă tânără de la 25 la 35 de ani, este sensibilă mai ales persoanelor implicate în sporturi profesionale, precum și celor care stau la computer sau conduc o mașină mult timp.
TIPURILE DE RADICULOPATIE:
Practic, radiculopatia este clasificată exclusiv după locație. Există 3 tipuri:
- Radiculita regiunii lombosacrale, care este cea mai frecventă formă. La rândul său, are mai multe subspecii. Și anume: lumbago, precum și ischialgia sciatică și lombară. Primul se manifestă sub formă de durere acută, al doilea sub formă de durere la picioare și fese, iar al treilea este o combinație a celor două anterioare.
- Radiculita coloanei cervicale este al doilea diagnostic cel mai frecvent și este localizată direct în gât.
- Există radiculită cervicotoracică, care este foarte rară, deoarece sternul este o parte imobilă a corpului, spre deosebire de coloana vertebrală.
În funcție de tipurile de radiculopatie a coloanei lombosacrale, există:
Lumbago (lumbodinia) – este o durere acută la nivelul spatelui inferior în timpul efortului fizic intens, precum și cauzată de supraîncălzire sau hipotermie. Atacul dureros în sine poate dura în diferite moduri: de la câteva minute la câteva ore sau chiar zile. Motivul principal al acestui tip de radiculopatie este suprasolicitarea mușchilor regiunii lombare, herniile intervertebrale sau deplasarea vertebrelor una față de cealaltă.
Sciatică – cu acest tip de radiculită, durerea este localizată în fese, pe partea din spate a coapsei și a piciorului inferior și poate ajunge la partea de jos a piciorului. Uneori, pe lângă durere, există slăbiciune musculară. Acest lucru se datorează leziuni sau iritării nervului sciatic, cel mai mare nerv din corp. Durerea sciatică – aruncarea ca un șoc electric, arsuri, furnicături, „frisoane” și amorțeala sunt, de asemenea, posibile. Sunt posibile senzații de durere de diferite grade de intensitate: de la ușoară la foarte puternică, din cauza căreia pacientul nu poate dormi, ședea, sta în picioare, merge, se apleca sau se întoarce.
Lumboischialgia – dureri de spate care iradiază la picior sau picioare. Cu acest tip de radiculită, durerea se răspândește în principal de-a lungul feselor și de-a lungul spatelui piciorului, fără a atinge degetele de la picioare, cel mai adesea este durere continuă, arzătoare și în creștere.
CAUZELE APARIȚIEI RADICULITEI:
Cauza dezvoltării radiculitei este în procesele patologice care apar la nivelul coloanei vertebrale și anume:
- – Procese degenerative-distrofice – osteocondroză și complicațiile acesteia: proeminență și hernie de discuri intervertebrale
- – Malformații ale aparatului locomotor, însoțite de modificări ale tonusului muscular
- – Tulburări posturale, curburi ale coloanei vertebrale – scolioză
- – Distribuția incorectă a încărcăturilor fizice pe coloana vertebrală în timpul activității umane profesionale (la conducere, pentru lucrătorii de birou – cu o ședere lungă într-o singură poziție)
- – Un stil de viață sedentar, în care aportul de sânge către mușchii regiunii lombare crește treptat.
- – Regim de băut necorespunzător pe tot parcursul zilei și timp de câteva luni
- – Deficitul de vitamine și minerale duce la osteoporoză și leziuni trofice ale fibrelor nervoase.
- – Tuberculoza, osteomielita, sifilisul cronic și alte tipuri de infecții ale măduvei spinării
- – Leziuni regulate ale vertebrelor și ale țesuturilor moi înconjurătoare (lovituri, răsucire ascuțită, compresie la sărituri, entorse ale aparatului ligamentar)
- – Excesul de greutate cu obezitate de 1-2 grade și prezența unor obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul, abuzul de ceai, cafea și băuturi alcoolice
SIMPTOMELE BOLII:
Regiunea cervicală:
• apar amețeli frecvente;
• disconfortul se extinde la umăr, cot, mâini și degete ale victimei. În aceste zone, se întâlnește nu numai durerea, ci și amorțeala, scăderea activității motorii;
• parestezie (afecțiunea se caracterizează prin pierderea sensibilității, senzație de răceală);
Apariția simptomelor de mai sus duce la înfometarea creierului cu oxigen. Terapia la domiciliu va da un rezultat temporar, dar boala va continua să progreseze, ceea ce este periculos pentru sănătate și viață.
Regiunea toracică:
- disconfortul radiază către axilă, articulația umărului;
- durerea va merge la degetul mijlociu al mâinii, va afecta tricepsul;
- în timpul examinării, medicii indică o scădere a reflexului tricepital.
Rețineți că radiculopatia din zona pieptului poate duce la probleme de respirație, probleme cardiace. Abordarea consecințelor va fi extrem de problematică. Rețineți aceste fapte atunci când amânați programarea la medicul dumneavoastră.
Radiculopatia lombară:
• atacurile acute de disconfort sunt localizate în regiunea lombară, răspândindu-se la ambele membre;
• funcția motorie scade cu înclinații ascuțite, după mișcări bruște;
• amorțeală a membrelor inferioare, pierderea mobilității, în unele cazuri – paralizie completă a corpului sub talie.
În stadii avansate, se formează probleme în activitatea intestinelor, sistemul urinar și se observă disfuncții sexuale.
DIAGNOSTICUL:
Dacă se suspectează radiculopatie, pacientului i se prescrie o listă specifică de studii pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului preliminar:
- – în timpul examinării inițiale, vertebrologul efectuează un examen neurologic, relevă gradul și localizarea exactă a leziunii rădăcinilor nervoase ale măduvei spinării;
- – medicul ia în considerare severitatea durerii, sensibilitatea zonei deteriorate;
- – dacă este necesar (pentru a confirma cursul proceselor inflamatorii, degenerative, instabilitatea vertebrelor) sunt prescrise studii instrumentale: RMN, CT, radiografie, electromiografie.
Pe baza informațiilor primite, medicul pune diagnosticul, confirmă radiculopatia și selectează cursul de tratament necesar. Selecția unor medicamente sau manipulări specifice depind de severitatea simptomelor bolii, de caracterul său și de prezența patologiilor concomitente.
TRATAMENTUL
Metode conservatoare de tratament al radiculopatiei spinale:
- – utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Mijloacele ameliorează inflamația, ajută la ameliorarea durerii;
- – vitamina B, care are un efect benefic asupra stării fibrelor nervoase. Luarea de relaxante musculare ajută la gestionarea spasmului muscular;
- – aplicațiile bazate pe Dimexidum, Novocaine sunt utilizate pentru ameliorarea durerii severe;
- – din preparatele locale, unguentele de încălzire cu efect iritant, agenții combinați cu un efect analgezic pronunțat, antiinflamator sunt excelente;
- – fizioterapia în timpul remisiunii este o parte integrantă a tratamentului cu radiculopatie. Remedii eficiente pentru radiculită: acupunctură, magnetoterapie, electroforeză;
- – rezultatele excelente sunt prezentate prin terapia exercițiilor și terapia manuală. Manipulările fac față sindromului durerii, întind coloana vertebrală, relaxează mușchii.
Complexul de măsuri terapeutice are un efect benefic asupra stării pacientului.
Proceduri și intervenții chirurgicale minim invazive
Absența modificărilor pozitive în starea pacientului după terapia conservatoare sau deteriorarea stării sale îi obligă pe medici să recurgă la alte metode de tratament. Se utilizează proceduri minim invazive: microterapie intradiscală și discectomie, precum și intervenție chirurgicală.
Următoarele recomandări vor ajuta la prevenirea formării de radiculopatie sau la creșterea duratei remisiunii:
- – mergeți la sport (gimnastică, exerciții terapeutice, înot, yoga, Pilates sunt potrivite);
- – cu sarcină statică forțată prelungită pe coloana vertebrală (muncă sedentară, conducerea mașinii) faceți o pauză la fiecare oră, exerciții ușoare;
- – dormi pe o saltea ortopedică, alege o pernă joasă;
- – încălțămintea confortabilă joacă un rol important (călcâiul nu depășește 4 cm).
Respectarea regulilor simple are un efect pozitiv asupra stării pacientului, previne formarea multor patologii, inclusiv radiculopatia în toate părțile coloanei vertebrale. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, în caz de simptome specifice, consultați medicul, începeți tratamentul necesar.