Există o serie de activități fizice care se recomandă să fie efectuate atunci când este detectată o afecțiune, cum ar fi o hernie intervertebrală, precum și cele care nu sunt recomandate pentru a nu agrava situația. Pericolul herniilor spinale este că acestea afectează canalul spinal și terminațiile nervoase, care, în cazuri severe, pot duce la paralizia membrelor.
SPORTURI NERECOMANDATE
- gantere, aruncare cu javelină, lupte, sărituri înalte – toate acestea presupun un nivel extrem de ridicat de stres pe coloana vertebrală;
- fotbal și hochei, precum și alte jocuri similare, deoarece sunt traumatizante – există viteză, ciocniri și coliziuni și un nivel ridicat de concentrare asupra jocului în sine; dacă pentru o persoană absolut sănătoasă multe leziuni vor fi minore, atunci pentru pacient cu hernie, orice deteriorare a coloanei vertebrale poate duce la probleme grave, până la paralizie, astfel încât astfel de sporturi ar trebui abandonate dacă vi se diagnostichează o hernie intervertebrală.
- schi alpin datorită ratei ridicate de accidentare și compresiei dinamice a coloanei vertebrale;
- badminton, tenis, golf și alte sporturi aparent ușoare, deoarece sunt necesare mișcări impulsive ascuțite de la jucător;
- alergarea cu hernie este printre activitățile sportive nerecomandate. Acest lucru se datorează faptului că în timpul alergării are loc o scuturare puternică a întregului corp în momentul în care piciorul aterizează. Având în vedere o serie de restricții de mai sus, vă puteți permite doar joggingul și chiar și atunci, dacă vă exercitați pe o suprafață moale și în pantofi sport speciali.
NU SE POATE SĂ RIDICAȚI GREUTATĂȚI!
Adesea cauza herniei este activitatea fizică exorbitantă la care este supusă persoana. Aceasta poate fi muncă fizică grea sau, să zicem, practicarea sportului, ceea ce duce la apariția microtraumelor și a leziunilor coloanei vertebrale și la dezvoltarea ulterioară a herniilor. La prima suspiciune de hernie, este necesar să se limiteze activitatea fizică pe corp și, în toate modurile posibile, să se evite ridicarea greutăților.
NU SE POATE SĂ ÎNTOARCEȚI BRUSC CAPUL ȘI CORPUL!
De exemplu, exercițiul care conține viraje sau îndoiri puternice nu va face decât să agraveze starea spatelui și să provoace căderea discului mai rapid. Dimpotrivă, exercițiile de întindere sunt considerate foarte eficiente. Puteți doar să vă agățați de bara orizontală sau de peretele suedez: în acest fel relaxați coloana vertebrală și îi oferiți odihnă. Încercați să mergeți mai mult în aer liber, respectați programul de somn. Activitățile sportive care nu ar trebui să fie efectuate în timpul protruziei includ sărituri, alergare la maraton și mersul cu motocicleta și bicicleta. Faptul este că în timpul mișcării, întregul corp uman experimentează vibrații puternice. În timpul agitării, în orice caz, va apărea compresia dinamică a proeminenței existente. Ca urmare, boala va începe să progreseze și starea omului se va agrava. În plus, astfel de călărie te obligă să strecori nu numai partea inferioară a spatelui, ci și toți mușchii spatelui pentru a menține echilibrul. Aceasta poate provoca agravare.
NU STA AȘEZAT ÎNTR-UN LOC PENTRU MULT TIMP!
Cu cât o persoană stă într-un singur loc în timpul zilei fără să se miște, cu atât este mai mare sarcina pe discurile intervertebrale. Dacă trebuie să fii în permanență într-o poziție așezată din cauza naturii activității tale, este recomandat să te ridici din când în când și să faci exerciții speciale sau să te plimbi puțin prin cameră.
NU INCALZI ZONA DUREROASĂ!
Cu o hernie a coloanei vertebrale, nu puteți face proceduri negîndite. Este strict interzis să vă încălziți și să faceți baie de aburi. La încălzire, mușchii spatelui slăbesc, corsetul muscular care ține discul intervertebral deteriorat își pierde tonul. Rezultatul este o deplasare a herniei și ciupirea ulterioară a acesteia cu toate consecințele negative asupra sănătății care rezultă: este posibilă ciupirea nervilor și a măduvei spinării. Este foarte periculos.
HIPOTERMIE INTERZISĂ!
Cu hernii, corpul nu trebuie expus atât hipotermiei, cât și supraîncălzirii. Acest lucru va intensifica durerea și va provoca spasmuri.
SPORTURI RECOMANDATE:
- înotul, deoarece este un sport universal – mișcări ritmice moi și absența încărcăturilor agresive pe coloana vertebrală.
- aerobica în apă – atunci când faceți exerciții în apă conform legilor fizicii, corpul uman cântărește mult mai puțin, ceea ce înseamnă că sarcina axială pe coloana vertebrală este semnificativ redusă și, atunci când toate grupele musculare sunt în apă, o persoană este cât mai relaxată posibil, ceea ce vă permite să ușurați spasmele și să îmbunătățiți circulația sângelui în ele, ca rezultat, corpul este saturat activ de oxigen și sistemul respirator este întărit.
- pilates – exercițiile de întindere sunt recomandate pentru multe boli ale coloanei vertebrale și sunt cele mai sigure pentru aceasta. Efectuarea acestor exerciții vă permite să consolidați în mod eficient corsetul muscular și, prin urmare, să oferiți sprijin suplimentar coloanei vertebrale și să reduceți stresul.
- fitness se referă la exerciții aerobice și majoritatea exercițiilor sale sunt foarte asemănătoare cu cele utilizate în exercițiile de fizioterapie, cu cel mai ușor efect asupra corpului. În majoritatea cazurilor, cu excepția celor mai severe, fitnessul nu este contraindicat cu o hernie de disc.
Desigur, nimeni nu poate alege mai exact sportul potrivit pentru tine decât tine. Principalul lucru este să ascultați manifestările durerii în timpul exerciței și să trageți concluzii la timp, chiar dacă este necesară o reorientare completă.
Acum înțelegeți că nu ar trebui să vă limitați la jogging cu o hernie spinală – există încă multe sporturi interesante și simple în jur care nu necesită investiții financiare uriașe de la dvs.
Pentru persoanele care suferă de osteocondroză a coloanei vertebrale, se poate recomanda gimnastica igienică de dimineață, care este mai bine să o începeți cu auto-masajul regiunii lombare și al spatelui și apoi să efectuați exerciții pentru mușchii brațelor, centura extremităților superioare și a trunchiului, picioarele oscilante, săriturile în loc, exercițiile mixte sau agățat curat, precum și exerciții de respirație. Este recomandabil să terminați exercițiile de dimineață cu o procedură cu apă, după care este necesar să ștergeți corpul uscat și să frecați partea inferioară a spatelui cu un prosop.
Pauza de activitate fizică se efectuează timp de 5 – 6 minute. Pentru cei care lucrează într-o poziție așezată cu capul în jos, este recomandat un set de 8-9 exerciții efectuate în poziția de plecare – în picioare, într-un ritm mediu și cu o amplitudine medie. Pentru cei care lucrează în picioare, se recomandă efectuarea a 7-9 exerciții în poziție așezată, cu picioarele ușor tensionate, cu încărcătură scăzută, într-un ritm mediu și cu amplitudine limitată. După antrenament, ar trebui să vă masați în mod activ partea inferioară a spatelui timp de 1-3 minute, apoi să vă relaxați mușchii picioarelor.
Gimnastica terapeutică este indicată în primul rând celor care suferă de exacerbări frecvente ale osteocondrozei sub formă de radiculită. Complexul include exerciții generale de dezvoltare și respirație generală, precum și exerciții de relaxare musculară și auto-masaj. Este recomandat să faceți mișcare zilnic, de preferință dimineața. Majoritatea exercițiilor trebuie efectuate în poziția inițială – culcat sau îngenuncheat în sprijin, deoarece aceasta ameliorează sarcina axială din coloana vertebrală și, într-o anumită măsură, relaxează mușchii care o țin în poziție verticală. Un complex aproximativ de exerciții terapeutice, în funcție de tipul de osteocondroză, este prezentat mai jos.
- Întins pe burtă (sau pe spate), cu mâinile sus. Întindeți-vă brațele în sus, apoi relaxați-vă. Repetați de 7 – 8 ori. Nu îndoiți spatele, nu vă ridicați picioarele de pe podea.
- Întins pe spate, înclinați treptat ambii genunchi în lateral și întoarceți capul în direcția opusă. Umerii rămân nemișcați și pe podea. Îngheață în această poziție timp de 10 secunde, apoi procedează la fel în cealaltă direcție. Repeta de 10 ori.
- Întins pe spate, apăsați bazinul pe podea, inspirați și ridicați pieptul în timp ce expirați. Repetați de 7-8 ori.
- Atârnare curată, fără suport. În acest caz, puteți efectua exerciții: “pendul”, flexia și extensia picioarelor, îndoirea trunchiului.
- În picioare între masă și scaun: sprijiniți-vă cu o mână pe masă, cealaltă pe spătarul scaunului și îndoiți picioarele.