Are locului al treilea în prevalență după afectarea plămânilor și a ficatului. Localizarea cea mai frecventă a metastazelor este coloana vertebrală (de la 40 la 70%). Conform datelor American Society of Cancer Oncology(2001), metastazele apar 96% în structura leziunilor tumorale ale coloanei vertebrale, tumorilor maligne primare la 3% și a tumorilor benigne primare în 1% din cazuri.

Principala manifestare clinică a metastazelor tumorale la nivelul coloanei vertebrale este sindromul durerii cu intensitate variabilă, în special în spate. Durerea de noapte prevalează. În timp, sindromul durerii crește progresiv. Compresia măduvei spinării datorită metastazelor epidurale apare la 10% dintre pacienții cu cancer și se dezvoltă în peste 40% din cazuri la pacienții cu metastaze primare în structurile osoase din alte locații.

Cea mai frecventă localizare a leziunii metastatice a coloanei vertebrale este regiunea toracică – până la 70%. După el, spasmele lombare și cervicale sunt afectate – aproximativ 20%, respectiv 10%.

Cancerul de sân, cancerul pulmonar și cancerul de prostată sunt surse primare comune de metastaze vertebrale. Aceasta este urmată de cancerul la rinichi, stomac, glanda tiroidă, limfom și leziuni ale coloanei vertebrale în mielom. De obicei, cancerul de prostată dă metastaze vertebrelor în 90,5%, cancerul de sân în 74,5%, melanomul din diferite locații în 54,5%, cancerul pulmonar în 44,9% din cazuri.

Metastaza tumorii la nivelul coloanei vertebrale reduce calitatea vieții pacienților cu cancer. Prezența metastazelor determină durere, instabilitate, deficit neurologic, scăderea capacității de mișcare și îngrijire de sine. Efectuarea unei intervenții chirurgicale radicale extrem de traumatice, incluzând corporectomie sau spondillectomie, descompunerea măduvei spinării în combinație cu tehnici de stabilizare, este posibilă doar cu metastaze unice, tumori benigne și localizare în aceeași zonă anatomică. Tratamentul leziunilor spinale metastatice multiple, de regulă, constă în efectuarea radioterapiei și a polichimoterapiei. Nu se aplică intervenția chirurgicală deschisă.

Tratamentul acestor pacienți trebuie să vizeze reducerea durerii, prevenirea dezvoltării deficitelor neurologice, maximizarea calității vieții. Tehnologia minim invazivă a vertebroplastiei percutanate permite, în multe moduri, rezolvarea problemelor de mai sus.

Hemangiom vertebral

Diagnosticat în 2-3% din cazurile tuturor tumorilor coloanei vertebrale. Conform studiilor patologice, frecvența hemangioamelor este de 10,7%. Mai des este afectată o vertebră. De regulă, procesul patologic afectează corpul, mai rar corpul și arcadele. Aproximativ 50% din cazurile de hemangioame sunt însoțite de o limitare a mobilității coloanei vertebrale. Pacienții sunt preocupați de durere constantă, agravată de efort fizic și diminuată în repaus.

Progresia distrugerii osoase poate duce la compresia corpului vertebral ca urmare a unei leziuni minore și a creșterii durerii. Distrugerea stratului cortical poate provoca compresia structurilor neuronale, apariția sau agravarea simptomelor neurologice. Procedura vertebroplastiei vă permite să opriți sindromul durerii și să preveniți fracturile patologice care apar pe fondul hemangioamelor corpurilor vertebrale.

PROSPECTIVE PENTRU APLICAREA VERTEBROPLASTICILOR PENTRU RECONSTRUCȚIA APELURILOR PROCESULUI DE TUMOR INFECTAT:

Rezultatele clinice ale vertebroplastiei percutanate au demonstrat eficiența ridicată a tehnologiei pentru refacerea capacității de susținere a diferitelor părți ale coloanei vertebrale afectate de un proces de tumoare osteolitică. În primul rând, tehnica este arătată acelor bolnavi de cancer care, din orice motiv, nu pot fi efectuate intervenții chirurgicale radicale.

Utilizarea vertebroplastiei percutanate pentru tratamentul pacienților cu leziuni metastatice ale coloanei vertebrale va reduce timpul de repaus la pat, va prelungi perioada de activare a pacienților, va preveni progresia durerii și va reduce riscul de complicații neurologice.

Tehnologia PVP minim invazivă va reduce durata șederii la spital a pacienților, care, combinată cu o scădere a frecvenței de utilizare a analgezicelor, va reduce costul tratamentului intern pentru această categorie de pacienți. Astfel, vertebroplastia percutanată este o metodă modernă minim invazivă de tratare a durerii la indivizii cu leziuni metastatice din diferite părți ale coloanei vertebrale, hemangioame vertebrale agresive și fracturi de compresie ale corpurilor vertebrale.