De îndată ce primul bărbat s-a ridicat în picioare și și-a ridicat cu mândrie capul, și-a condamnat toți descendenții la suferința asociată coloanei vertebrale. Coloana vertebrală la animalele cu patru picioare este orizontală și servește la echilibrarea tuturor părților corpului. Această coloană vertebrală rămâne în stare perfectă mult timp, rezistă la orice stres, tensiunea și factori adversi. La om, coloana vertebrală a început să acționeze ca o tijă sau o coloană și sa transformat în acea parte a corpului care este foarte ușor de dezactivat.
Numeroase studii moderne au arătat că modificările patologice la nivelul coloanei vertebrale sunt inerente nu persoanelor individuale sau grupurilor de oameni, ci întregii umanități ca specie biologică. Aceste modificări duc la faptul că până la vârsta de cincizeci de ani, aproximativ 80% dintre bărbați și 60% dintre femei suferă de boli ale coloanei vertebrale, iar debutul manifestărilor clinice ale bolii cade în cea mai capabilă perioadă a vieții, în medie 35 de ani.
În ultimii ani, incidența herniei de discuri intervertebrale aproape s-a triplat. Motivul principal al dezvoltării acestei boli grave este tulburările metabolice ale discului intervertebral. Scaderea fluxul de apă în nucleul discului intervertebral datorită predispoziției genetice, tulburărilor metabolice și modificărilor legate de vârstă.
Cu cât o persoană stă într-un singur loc în timpul zilei fără să se miște, cu atât este mai mare sarcina pe discurile intervertebrale.
Apariția herniilor și proeminențelor înseamnă că corsetul muscular nu corespunde stresului vieții. Puteți să-mi răspundeți astfel: dar munca mea nu este grea, nu experimentez nicio supraîncărcare. Dar când stăm nemișcați mult timp, fie în fața televizorului, fie în fața computerului, aceasta este cea mai colosală sarcină: corsetul muscular se relaxează și se produce „aterizarea” – adică aplatizarea discurilor intervertebrale, ceea ce duce la hernii și proeminențe.
Aceste boli sunt însoțite de dureri de spate care iradiază către fese sau picioare, în funcție de nivelul de coloană vertebrală care apare. Prin urmare, nu așteptați până când durerea devine insuportabilă și la cel mai mic disconfort solicitați ajutor de la medic, asigurați-vă că faceți un RMN (rezonanță magnetică) și, dacă acesta dezvăluie una dintre bolile de mai sus, trebuie să fiți foarte atenți, altfel operația va fi inevitabilă.