Curbura coloanei vertebrale necesită tratament început la timp!

Fără tratament, deformarea scoliotică progresează persistent, agravînd din ce în ce mai tare modificările sistemului cardiovascular și respirator.

Adesea, deja în copilăria timpurie, bebelușilor cu postură scoliotică li se administrează o grămadă întreagă de boli – îndoirea vezicii biliare, dischinezie biliară, colecistită, pancreatită etc. Cu boala scoliotică, sistemul imunitar este foarte slăbit, datorită cărui organismul este predispus la diverse infecții virale, disbacterioză, tot felul de manifestări alergice și multe altele.

Modificările hemodinamicii și ale hipoxiei cronice creează condiții nefavorabile pentru funcționarea ficatului și rinichilor, care sunt agravate de deplasarea tuturor organelor interne din cauza deformării coloanei vertebrale (Oсuneva G.N. și colab. 1970), care duce la dizabilități severe și, în cele din urmă, la moarte prematură.

Scolioza poate fi tratată cu o metodă operativă (chirurgicală) și conservatoare (non-chirurgicală).

Tratamentul conservator

Include utilizarea complexă a modurilor de descărcare, terapia manuală, utilizarea diferitelor tipuri de corsete și implementarea exercițiilor gimnastice terapeutice. Pacienții trebuie să urmeze un curs de terapie și reabilitare fizică, inclusiv gimnastică anti-scolioză, fizioterapie (electroforeză cu oligoelemente, stimulare electrică a mușchilor spatelui) și ședințe de masaj pentru mușchii trunchiului. Sarcina principală a tratamentului conservator este mobilizarea forțelor corpului.

Din păcate, în țara noastră pentru ziua de astăzi, algoritmii tratamentului conservator nu sunt suficient de dezvoltați, ceea ce duce adesea la o creștere a necesității utilizării intervențiilor chirurgicale.

Potrivit statisticilor medicale, în ultimii ani, a existat o creștere a cazurilor de progresie rapidă a scoliozei la copii și adolescenți, ducând la formarea invalidității. Majoritatea acestor cazuri sunt asociate cu managementul irațional al pacienților, atunci când ortezele sunt utilizate prea târziu în tratament și eficacitatea lor este minimă. Toate acestea se întâmplă deoarece pacientul vizitează pentrprima data un ortoped atunci când deformarea depășește 30 de grade. Absența sau tratamentul necorespunzător nu numai că duce la apariția curbelor vizibile vederii, ci provoacă și dezvoltarea unor probleme cu respirația, activitatea cardiacă, reduce imunitatea și provoacă multe boli cronice. Părinții copiilor ar trebui să-și amintească întotdeauna că sănătatea excelentă în viitor, adaptarea la societate și speranța de viață a copilului depind de măsurile luate după punerea diagnosticului de scolioză.

Оперативноелечениесколиоза.


Tratamentul conservator al acestei boli nu dă efectul pozitiv la 16% dintre pacienți (Fishchenko V.Ya., 1973) și, cu forme progresive de scolioză, nu oprește progresia ulterioare a procesului, ca să nu mai vorbim de corectarea deformării. În acest sens, tratamentul chirurgical al formelor severe de scolioză la copii și adolescenți este necesar pentru a întrerupe progresia deformării, a corecta curburile și a crea condiții mai favorabile pentru funcționarea organelor interne și a elimina bolile care pot transforma tulburările funcționale ale organelor interne în ireversibile, organice și poate reduce defectul cosmetic.


Tratamentul chirurgical constă în instalarea unor structuri metalice speciale pe coloana vertebrală care susțin coloana vertebrală în poziția corectă. După operație, durerea dispare, organele nu mai sunt comprimate, cocoașa este eliminată. Dar, în același timp, coloana vertebrală își pierde mobilitatea, iar dispozitivele metalice rămân în corpul uman pe tot parcursul vieții.

Metoda de tratament chirurgical al deformării scoliotice depinde de:

– vârsta pacienților;

– severitatea și localizarea deformării;

– rigiditatea (mobilitatea) deformării,

– manifestări clinice și neurologice;

– starea somatică a pacienților.

Corecția și fixarea chirurgicală a coloanei vertebrale se efectuează în cazul ineficienței terapiei conservatoare pe termen lung în progresia scoliozei de gradul II; scolioza de gradele III și IV. Există următoarele tipuri de operații: operații pe discuri – discotomie, enucleație de disc la vârful deformării; operații pe corpurile vertebrale – rezecție de pană. Aceste tipuri de operații sunt combinate cu fixarea osteoplastică posterioară a coloanei vertebrale: operații corective folosind structuri metalice moderne. În prezența unei cocoașe, se rezectă cele mai proeminente coaste sau se efectuează toracoplastie. Luând în considerare cauzele bolii, se utilizează metode combinate de operații, inclusiv componente individuale ale tehnicilor enumerate. După operație, copiii au nevoie de tratament complex până la sfârșitul perioadei de creștere.


Contraindicații


1) Scolioză neprogresivă sau lent progresivă de 1 și 2 grade. La pacienții de orice vârstă.

2) Modificări grave ale organelor interne (defecte cardiace, modificări patologice la nivelul ficatului etc.) la pacienții slăbiți.

3) Modificări congenitale sistemului respirator și sistemului cardiovascular în stadiul decompensării (decompensarea CVS de gradul III și o scădere a indicatorilor funcției respirației externe cu mai mult de 70% din norma de vârstă).

4) Scolioză rigidă severă de gradul 4 cu antecedente îndelungate (8-10 ani), netratată anterior.


Indicațiile și contraindicațiile pentru tratamentul chirurgical al scoliozei sunt prezentate în termeni generali. Fiecare pacient concret are nevoie de o abordare individuală, luând în considerare caracteristicile bolii.

Urmărește videoclipul pe YouTube